Regio Astrologiae C. A. S. -- http://www.racas.hu
bloGime - Gime blog - http://x3dgime.blogspot.com Placidus + Nostradamus asztrológiai rendszer
2022.SZEP.25.VA.
 START   ELMÉLET   SZÓTÁR   GYAKORLAT   LETÖLTÉS   CIKKEK   HUMOR   SZERVEZETEK   KÉRDÉS   MÉDIATÁR   SÚGÓLYUK   PLACIDUS 
KERESÉS
a  kemitenpet.hu  lapjain
 
(jelen ablakba nyílik)
 Szótár            
 A   Á   B   C   CS   D   E   É   F   G   H   I   Í   J   K   L   LY   M   N   NY   O   Ó   Ö   Ő   P   Q   R   S   SZ   T   TY   U   Ú   Ü   Ű   V   W   X   Y   Z   ZS 
 Kilátó            

 Irodalom          

 Események fent... 

 Aktuális látványok 

 Aktuális efemerisz 

 Frissítések       

 Vebsajt_TÉRKÉP    

 Impresszum        


Aktuális Holdfázis
moon info


A
Kemit en Pet csillagtudomány
oldalait jelenleg
csak Te
olvasod.

Lehetnétek többen is... ;-)


(C) Kemit en Pet (R) 2002-2022

Nyomtatáshoz való változat megnyitása új ablakban, amit utána be lehet zárni

Csillagtudományi szótár
 

R

Radix

A radix a horoszkóp képi megjelenése. Bő lére eresztett magyarázgatás helyett inkább mutatok egyet példaképp:

0001.JAN.01. - 00:00:00 - 0E0,0N0 :-)

A radix vízszintes tengelye a horizontot jelképezi. A kör az Ekliptika. A keleti metszéspont (bal oldalon) az Ascendens (AC, Asc), a nyugati metszéspont (jobb oldalon) a Descendens (DC, Desc).

A képletben megadott időpillanatban az AC a felkelő pont (az kel éppen fel, azaz kerül a horizont fölé, mint a Nap reggel), a Descendens az éppen lenyugvó pont (ez nyugszik éppen le, azaz kerül a horizont alá, mint a Nap este).

Az MC-IC tengely (a másik vastag, "merőleges" tengely) a Föld középpontján keresztül húzott képzeletbeli vonal, amely, merőlegesen metszi a Délkört (Meridiánt) a horoszkópban megadott földrajzi helyen.

Az MC az égbolt legmagasabb, ún. delelő pontja, ami pont a fejünk felett van az adott időpontban (mint a Nap délben). Az IC az égbolt alja, a Föld túloldalán van, tőlünk nem látható (mint a Nap éjfélkor).

A két tengely így négy negyedre osztja a radixot. Ezen negyedeket 3-3 részre osztva kapjuk meg a a horoszkóp házait, amihez csillagászati táblázatokra van szükség. Viszonylag sokféle házrendszer alakult ki az Asztrológia történelme során, ezek közül a Placidus a legelterjedtebb.

A planéták helyét az adott időpontra ún. efemerida-táblázatokból lehet keresni (és számolni).

A Holdcsomópontok a Hold és a Nap pályáinak metszéspontjai. Az északi metszéspont a Felszálló Holdcsomópont (Sárkányfej), a déli metszéspont pedig a Leszálló Holdcsomópont (Sárkányfarok). A spirituális Asztrológia szerint a Sárkányfej jelzi, hogy ebben az életünkben mely tulajdonságainkat kellene fejleszteni, míg a Sárkányfarok mutatja azt, hogy mi az, amit nem kellene, mert azt már előző életeinkben megtettük.

Ha újholdkor (Nap-Hold együttállás) a Nap és a Hold pont valamelyik Holdcsomópontnál találkozik, akkor van Napfogyatkozás. Ha Holdtöltekor (Nap-Hold szembenállás) kerülnek a két szembenálló Holdcsomóponthoz, akkor Holdfogyatkozás van.

Refranáció

Refranáció akkor jön létre, ha két planéta közeledik egymáshoz (fényszög-kapcsolathoz), de mielőtt ez létrejönne, az egyik planéta megáll, és átmegy ellentétes irányú mozgásba (normálból retrográdba, vagy viszont).

Retrográd

Azt a planétát nevezzük retrográdnak, amelyik az égen éppen (látszólag) a rendes haladási irányával ellentétes iránban halad. Mikelőtt irány vált, egy rövid időre "megáll", ekkor »»stacioner.