Regio Astrologiae C. A. S. -- http://www.racas.hu
bloGime - Gime blog - http://x3dgime.blogspot.com Placidus + Nostradamus asztrológiai rendszer
2022.SZEP.26.HÉ.
 START   ELMÉLET   SZÓTÁR   GYAKORLAT   LETÖLTÉS   CIKKEK   HUMOR   SZERVEZETEK   KÉRDÉS   MÉDIATÁR   SÚGÓLYUK   PLACIDUS 
KERESÉS
a  kemitenpet.hu  lapjain
 
(jelen ablakba nyílik)
 Szótár            
 A   Á   B   C   CS   D   E   É   F   G   H   I   Í   J   K   L   LY   M   N   NY   O   Ó   Ö   Ő   P   Q   R   S   SZ   T   TY   U   Ú   Ü   Ű   V   W   X   Y   Z   ZS 
 Kilátó            

 Irodalom          

 Események fent... 

 Aktuális látványok 

 Aktuális efemerisz 

 Frissítések       

 Vebsajt_TÉRKÉP    

 Impresszum        


Aktuális Holdfázis
moon info


A
Kemit en Pet csillagtudomány
oldalait Veled együtt jelenleg
2
látogató olvassa.


(C) Kemit en Pet (R) 2002-2022

Nyomtatáshoz való változat megnyitása új ablakban, amit utána be lehet zárni

Csillagtudományi szótár
 

E

Efemerida, efemerisz

Egy égitest valamely időpontra számított paramétereinek sorozata. Az asztrológiában ezek közül a geocentrikus koordinátákat használjuk, azaz azt, hogy éppen melyik jegy hanyadik fokán áll az égitest.

Egzakt

Egzakt a fényszögkapcsolat akkor, ha az pontos, azaz egy kvadrát akkor, ha pontosan 90 fokra van egymástól a két planéta.

Elekcionális

Az »»asztrológia, illetve a »»horoszkóp azon fajtája, amit egy adott cselekedet (pl. cégalapítás) legmegfelelőbb időpontjának kiválasztásához alkalmaznak.

Elfordított radix

Kérdőhoroszkóp esetében is használatos, használható módszer. A lényege az, hogy a kérdező által feltett kérdés tárgyát mutató ház lesz a kérdés tárgyának első háza, és így tovább.
Példa: a kérdés a szomszéd (3. ház) kutyájára (6. ház) vonatkozik. A kérdezőt mutatja a képlet AC-e, illetve 1. háza. A kérdés a szomszédok valamijére vonatkozik, a szomszédokat a 3. ház jelzi. Az elforgatott radix első háza tehát az eredeti radix 3. házával esik egybe, mintha az eredeti radix 3. házsarka lenne az AC. Innen számítjuk a 6. házat (mert kutyáról van szó), vagyis a 3. ház sarkától, így ez tk. az eredeti képlet 8. háza lesz (3.->6.=8.).
Így leírva bonyolultnak tűnhet, ha előveszel egy radixot, és azon követed e leírást, akkor rájössz, hogy sokkal egyszerűbb, mint gondolnád. :-)

Esszenciális erő

Esszenciális ereje (illetve állapota) a planétának abból fakad, hogy azon a helyen (jegyben és fokon), ahol áll, ott milyen rangja van.

Lásd még az »»akcidentális erő magyarázatát is!