Regio Astrologiae C. A. S. -- http://www.racas.hu
bloGime - Gime blog - http://x3dgime.blogspot.com Placidus + Nostradamus asztrológiai rendszer
2023.SZEP.28.CSÜ.
 START   ELMÉLET   SZÓTÁR   GYAKORLAT   LETÖLTÉS   CIKKEK   HUMOR   SZERVEZETEK   KÉRDÉS   MÉDIATÁR   SÚGÓLYUK   PLACIDUS 
KERESÉS
a  kemitenpet.hu  lapjain
 
(jelen ablakba nyílik)
 Szótár            
 A   Á   B   C   CS   D   E   É   F   G   H   I   Í   J   K   L   LY   M   N   NY   O   Ó   Ö   Ő   P   Q   R   S   SZ   T   TY   U   Ú   Ü   Ű   V   W   X   Y   Z   ZS 
 Kilátó            

 Irodalom          

 Események fent... 

 Aktuális látványok 

 Aktuális efemerisz 

 Frissítések       

 Vebsajt_TÉRKÉP    

 Impresszum        


Aktuális Holdfázis
moon info


A
Kemit en Pet csillagtudomány
oldalait jelenleg
csak Te
olvasod.

Lehetnétek többen is... ;-)


(C) Kemit en Pet (R) 2002-2023

Nyomtatáshoz való változat megnyitása új ablakban, amit utána be lehet zárni

Csillagtudományi szótár
 

A

Aszcendens (ASC, AC)

A horoszkóp-képletben megadott időpillanatban az AC a felkelő pont (az kel éppen fel, azaz kerül a horizont fölé, mint a Nap reggel). Ez a horoszkóp Kelet-pontja.

Aszcendens-nap

A születésnap mintájára 2005. augusztus 31-én bevezettem (én=99astro) ezt az új fogalmat. Egy személynek azon a napon van »»aszcendens-napja, amikor a Nap éppen ott áll, ahol az ő születési »»aszcendense.

Példa 1.:
Ha valakinek az »»aszcendense az Ikrek jegy 14-ik fokán áll, akkor neki minden év június 3-án, vagy 4-én van aszcendens-napja.

Példa 2.:
Ha valakinek az »»aszcendense a Nyilas jegy 15-ik fokán áll, akkor neki minden év december 6-án, vagy 7-én van aszcendens-napja.

Példa 3.:
Ha valakinek az »»aszcendense a Szűz jegy 12-ik fokán áll, akkor neki minden év szeptember 3-án, vagy 4-én van aszcendens-napja.

Ennek mintájára máris képeztem továbbiakat: »»deszcendens-nap, »»MC-nap, »»IC-nap, amikor is értelemszerűen a személy születési DC-én, MC-én, IC-én áll a Nap.

Ugyanígy képezhető a különböző horoszkópház-napok fogalma is, bár ez már túl nyakatekert lehet, hiszen sokféle házrendszer létezik.

Valamint ugyanezen logikával képeztem a személyes planéta-napok fogalmát, amikor is értelemszerűen a személy megfelelő születési planétáján áll a Nap.

Hogy mindez mire jó?
1.) Megfigyelés, kutatás tárgya, hogy e napokon az ilető életében történnek-e megfelelő analógiájú események (gyanítom, hogy igen).
2.) Ugyanakkor persze tulajdonképp semmire. Ha netán nem lenne egyéb ok a jó kedvre, bulira, akkor bevethető ez is. :-)

Akcidentális erő

Akcidentális ereje egy planétának abból adódik, hogy a horoszkópban melyik házban áll és milyen kapcsolatai vannak.

Lásd még az »»esszenciális erő magyarázatát is!

Almuten

Almuten egy bizonyos fokon az a planéta, amelyiknek azon az adott fokon a legtöbb méltósága (esszenciális ereje) van.

Antiscia, antiscion(ok)

Ezek a radix planétáinak "árnyékai", árnyékpontjai. A Rák 0 fokán és a Bak 0 fokán keresztül képzeletben húzunk egy vonalat, és ezt tengelyként használva tengely-tükrözéssel adja az adott planéták árnyékpontját.

Pl. egy planéta van a Vízöntő 5. fokán, akkor az antiscionja a Skorpió 25. fokán van.

Lásd még a »»kontra-antiscion kifejezést is!

Applikációs

Fényszög-kapcsolatra használt kifejezés. Applikációs egy fényszög akkor, mikor a két planéta még közeledik az egzakt fényszög-kapcsolathoz.

Asztrológia

Az asztrológia egy olyan tudomány, ami segít az önmegismerésben, a története több évezredre nyúlik vissza.

Maga a szó görög eredetű:
    astron: csillag,
    logos: szellem, értelem, ész, tanítás.

Az asztrológia egyik alapja az ősi mondás:

Amint fent úgy lent.

Sokan azt hihetik, hogy az asztrológia azt a nézetet képviseli, hogy a különböző égitestek hatásai miatt vagyunk olyanok, amilyenek, pedig ez nem így van. Amint fent úgy lent, vagyis a planéták csak jeleznek, nem befolyásolnak! Olyan ez, mint pl. a hőmérő: melegünk van, és sokat mutat a hőmérő. De nem azért van melegünk, mert a hőmérő sokat mutat, hanem azért, mert hőség van, valamint ugyanez az oka annak is, hogy a hőmérő sokat mutat. Ilyen értelemben az asztrológia a "hőmérő", ami a planétákat használva "higanyszálnak", megmutatja a lehetőségeit, milyenségét annak, akinek, vagy aminek a születési időpontjára elkészül a »»horoszkóp, és a planéták helyzetéből következtet a válaszra, mint amikor pl. az egyszeri ember megnézi, hogy a hőmérője mennyit mutat, és abból következtet arra, hogy mennyire van meleg (amit persze érez is közben)...