Regio Astrologiae C. A. S. -- http://www.racas.hu
bloGime - Gime blog - http://x3dgime.blogspot.com Placidus + Nostradamus asztrológiai rendszer
2022.SZEP.26.HÉ.
 START   ELMÉLET   SZÓTÁR   GYAKORLAT   LETÖLTÉS   CIKKEK   HUMOR   SZERVEZETEK   KÉRDÉS   MÉDIATÁR   SÚGÓLYUK   PLACIDUS 
KERESÉS
a  kemitenpet.hu  lapjain
 
(jelen ablakba nyílik)
 Bevezetés         

 Anyagtan          

 A planéták        

 A jegyek          
             A Kos 
            A Bika 
          Az Ikrek 
             A Rák 
       Az Oroszlán 
            A Szűz 
          A Mérleg 
         A Skorpió 
          A Nyilas 
             A Bak 
         A Vízöntő 
           A Halak 

 A fényszögek      

 A házak           

 Kilátó            

 Irodalom          

 Események fent... 

 Aktuális látványok 

 Aktuális efemerisz 

 Frissítések       

 Vebsajt_TÉRKÉP    

 Impresszum        


Aktuális Holdfázis
moon info


A
Kemit en Pet csillagtudomány
oldalait jelenleg
csak Te
olvasod.

Lehetnétek többen is... ;-)


(C) Kemit en Pet (R) 2002-2022

Nyomtatáshoz való változat megnyitása új ablakban, amit utána be lehet zárni

Az asztrológiai jegyek


Bak - Capricornus

A Bak
(Capricornus)

 

elemenergiapolaritásuralkodó planétakezdete (kb.!)vége (kb.!)
Föld - TerraKardinális - CardinalyinSzaturn - SaturnDEC.23.JAN.20.

déli, kardinális, földies, hideg és száraz, feminin, éjszakai, melankolikus, fizikális, animális, materiális, kétéltű


Kardinális, így legerősebb én-képe van a Föld-jegyek közül. Minden ő magáról szól, az Ő javai, az Ő tulajdona, az Ő birtoka, és ezek megőrzése, de lehetőleg gyarapítása. Mindig a soron következő egyetlen lépésre koncentrál. Lassan, de biztosan, lépésenként halad. A gyakori félénkség, bizalmatlanság is ebből az óvatosságból fakad. Következtető, matematikai gondolkodás jellemzi. Korlátlanul terhelhető, jelszava a "kibírni", jellemző rá a teknősbéka-magatartás. A tevékenység önmagára irányul, egocentrikus: "önzés", begyűjt, gyarapít, felhalmoz. MIndezt azonban célszerűen, praktikusan, fő a takarékosság, a beosztás. A leggazdagabbak mindig Bak-dominanciájúak, de ez nem látszik rajtuk és semmijükön sem.

Nagyon H esetben: a gyűjtögetés azért van, hogy alkalomadtán másnak is adhasson. A DH azonban csak azért, hogy neki legyen, ez az uzsorás esete. A "Tücsök és a Hangya"-'ból a Hangya.


Maximum középtermetű, vagy alacsonyabb, általában inkább kicsit alacsony, vékony, törékeny, szinte vézna. Soha nem hízik el, nem kövéredik el, csupa csont és izom. Kicsit olyan, mint amit az Ikreknél mondtunk, csak itt kifejezetten erősek, csontosak az izületek. Néha kifejezetten göthös testalkat jellemzi, de vastagcsontúan, míg az Ikrek vékonycsontú. A Baknál a vastag csonton szinte csak a bőr van. Csontos, göcsörtös, mint egy kiszáradt fa. A tökéletesen egészséges Bak is képes kicsit úgy kinézni, mintha súlyos beteg lenne. Szinte semmi lágyság, semmi kecsesség nincs benne.

A legsötétebb színvilág a Baké. Kifejezetten kreol bőr, azonban kicsit sárgás, pergamen szerűen sárgás barna. A Bak bőre csontszáraz. Sem zsírosság, sem izzadság nincs rajta, kicsit olyan, mint egy múmia. Szinte recseg-ropog a bőre. Száraz, fénytelen, tompán sárgás. Az izületek kiugróan nagyok.

A legfeketébb fekete haja van, de ez nem fényes, mint a Skorpiónak, hanem tompa, fénytelen fekete. A Bak haja mindig nyílegyenes, mint a Szűznek, de szénfekete. Vékonyszálú, nincs tartása.

A szem a legsötétebb, legfeketébb, de nem fényes égő, mint a Skorpióé. Ugyanúgy nem lehet megkülönböztetni a szivárványhártyát és a pupillát, azonban a Bak száraz szemű. Szinte nem is sgnpislog. Jellegzetes a nézése, mindig olyan, mintha alulról felfele nézne, még akkor is, ha felülről néz. Mélyen ülő szemei vannak, mint a Skorpiónak, de a Baknak kissé amolyan félénk, bizalmatlan, bizonytalan a tekintete. "Tudom, hogy minden rossz, miért csinálod még rosszabbra?" "Tudom, hogy valami nagyon rosszat akarsz mondani, na mondd." Ugyanakkor semmilyen módon nem lehet fellelkesíteni, csak a létező valós dolgokat fogadja el, nem lehet belelkesíteni, behülyíteni. Szorongás, kisebbrendűség-érzés, iszonyú pesszimizmus jellemzi. Bárkit képes hamar beletaszítani ebbe a pesszimizmusba. Teljesen normális monológ egy fiatal, szép, okos baktól: "Ronda vagyok, öreg vagyok, hülye vagyok, minek vagyok, ...". Különben nagyon hallgatag.

A Bak mindig össze van csukva, és a legkisebb felületet mutatja a külvilág felé, hogy a lehető legkisebb támadási felületet adjon.

Mindenre az első válasza a "nem", vagy az "á, úgyse". Mindig védekezik, rejt, mindig zár, mindig zárt. Mindig eltakarja az arcát, vagy a száját. Ha netán elkezd beszélni, akkor is egy idő után elhalkul, amolyan "minek is mondom, úgyis mindegy..." érzés van benne.

Az arc csontos, de amúgy arányos, szabályos. Nincs benne semmi kiugró, de lágyság sem. Nagyon jellegzetes az ún. Bak-vonal, amit könnyű az Oroszlán-vonallal keverni, ami a száj sarkától az orr sarkáig van. A Bak-vonal azonban felkanyarodik az orrcimpára, és nagyon jellemző, hogy a száj sarkánál megismétlődik, a száj sarkaitól is indul egy-egy vonal lefele, ami még keserűbb vonást ad az arckifejezésének.

Ugyanakkor nagyon finom, törékeny (pl. Papp Vera). Finomnak, szépnek mondható, de kicsit sem viseli, sőt eleve szégyelli az egész lényét. Habár kis mell jellemző a nőknél, és még el is takarja, de voltaképpen nagyon jó alakú és felépítésű, mint egy kis rézkarc, vagy kis szobor, ezért pl. az erősen Bak nők nagyon is tetszenek a férfiaknak.

A Bak hamar és jellegzetesen öregszik. A Bak kislányok már tizenévesen is öregasszonyosak, az arcon mély, függőleges ráncok tudnak képződni.

Nagyon kötött, zárt, mindig valami védelembe áll be, azt keresi. Mindig szoros, feszes a ruha, mert az is védelem.

Semmi lazaság, semmi derűség, semmi könnyedség. Gondterheltség, görcs jellemzi inkább. Ha el is kezd beszélni, akkor is elhalkul a hangja, ráadásul még takarja is a kezével az arcát. Soha sem harsány, nem nagyon gesztikulál, mert a kéz a védelemhez kell, és mindig előrehajolva beszél. Nehezen mozdul meg, szólal meg.

A Szűz mellett a Bakon van betakarva a legtöbb felület, és mindig csak sötét színű ruhában jár. Nagyon jellemző a teljesen fekete öltözet, mint a Skorpiónál, de a annál mindig van egy színpont, viszont a Baknál nincs. Tuti Bak férfi öltözet: fekete ing, fekete nyakkendő, fekete öltöny.

Bőrt nem igazán hord. Ékszer valószínűtlen. Smink valószínűtlen. A szigorúan, szorosan összefogott haj jellemző. Az egész lény nagyon puritán. Ha egy puritán ember színvilága világos, akkor az Szúz, míg ha sötét, akkor Bak.

A Bak egyszerű, tiszta, olcsó. Secondhand shopban látni sokat. A Szűz is szeretne, de "azt már más is felvette". A Bak viszont alaposan kimossa...

A környezete is egyszerű, puritán. Nincs luxus, még szinte a normális kényelem sem. A környezet nagyon nyers, szinte minden durva vasból és deszkából van.

Nagyon sokat bír, és azt passzívan, aktív ereje nincs. Fát lehet vágni a hátán, ez klasszikus Bak tulajdonság. Kiválóan tűri az éhséget. Az evés is minimális, de mégis csak muszáj néha valami egyszerű, olcsót enni. Amennyit muszáj... Minek, holnap úgyis megint éhes lesz...

Pokolian jól bírja a hideget, a fáradtságot. A Skorpió is, de neki fáj, érzi, átéli, míg a Bak nem. Túlélni, kibírni, ez a nagy Bak dolog, és mindezt valami elképesztő minimumból. Amikor már a Skorpió sem bírja, akkor a Bakra még mindig lehet támaszkodni.

A Bakban a legerősebb az anyagismeret. Két lábbal áll a földön, semmi lebegés, nincsenek érzelmek, hangulatok. De elképesztően pontos valóságismerete van. Lassú, a félelmei, a szorongásai miatt. Csak akkor lép rá valamire, ha totálisan megbizonyosodik annak biztonságáról. Amit mond, az mindig 100%osan tutibiztos, igaz és valódi. Ha tündérmesét akarsz írni, akkor ne egy Bakhoz menj ötletekért, de ha ki akarsz jutni egy mocsárból, akkor viszont kövesd a kis, jelentéktelen, görnyedt, lassan haladó alakot, akire senki áltlában nem figyel!

Mindig tiszta, nyugodt valóság- és anyagismerete van. Amit mond, abban 100%ig megbízhatsz, mert az valóban legalább annyira (de a pesszimizmusa miatt általában még inkább) biztonságos. Mindig iszonyatosan a biztonságot keresi.

Reduktív gondolkodás jellemzi. A sakkozó, a matematikus. A Bak olyan, mint egy nagyon lassú, de biztosan gördülő tank: ne állj az útjába, mert eltapos. Nem agresszív, nem támadó, de halálbiztosan megy a megfelelő, biztonságos irányba.

Száraz, józan, nyugodt, megvesztegethetetlen. Mindig jellemzi a Szaturnikus mélabú, mindig rosszabbra számít, mint ami esetleg reális, legfeljebb nem lesz annyira rossz, és akkor felsóhajt.

Kemény egocentrizmusa van, mint minden Föld-jegynek. Ő az, aki mikor már senkinek semmije nincs, akkor előveszi a tartalékot, és ad, de nem lehet neki megköszönni, mert azzal nem tud mit kezdeni.

Soha nem lehet "megvezetni", mindig figyeli, hogy ki mikor akarja "átejteni".

A kemény, depressziós mélabú a Bak jellemzője. Nem lehet, de nem is szabad neki segíteni közben. Rájön a "Szaturnikus roham", de ki is jön belőle, és kizárólag egyedül. Közben egészen szánalmas tud lenni, de nem szabad segíteni neki. Egy erős Bak különben is mindig egyedül van, még akkor is, amikor nem.

Irgalmatlanul erős, konok, törtető, de nem rosszindulatból. Rendkívül erős, okos, mindig mindent nagyon megalapoz. Karrierista, aki kis lépésenként lépked. Nagyon veszedelmes ellenfél, soha nem támad, de végül mégis ledarál, mindig mindent túlél.

Általában nem szeretik, mert "már megint idehozta a búval bélelt képét"...

Járás közben lehajtott fejjel megy, és fényérzékeny. A Baknál mindig sötét és hűvös, vagy hideg van.